• Over de Dracaena

    De Dracaena is afkomstig uit Afrika, voornamelijk uit de regio's van West- en Centraal-Afrika. Het is een veelvoorkomende plant in tropische en subtropische gebieden en groeit daar in diverse habitats, zoals regenwouden, bergen en savannes. Er zijn meer dan 100 soorten Dracaena, die variëren van kleine kamerplanten tot grote bomen. De plant is populair als kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en decoratieve bladeren.

    Omdat een Dracaena heel eenvoudig te onderhouden is, zie je hem vaak terug in kantoren en bureauruimtes.

    Dracaena assortiment
  • Kenmerken Dracaena

    • Weinig dorst
    • Veel indirect licht
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Dracaena

De ideale plaats in huis voor je Drakenbloedboom

Dracaena’s staan het liefst in veel indirect zonlicht. Maar ook schaduw tolereren ze heel goed.  

Zet je Drakenbloedboom voor een raam op het noorden, 2-3 meter van een raam op het oosten/westen of 3-4 meter van een raam op het zuiden

Wil je de Dracaena toch voor een raam in het zuiden plaatsen? Dan begin je hier best mee in de winter. Zet de plant geleidelijk dichter bij het raam. Zo raakt je Drakenbloedboom gewend aan het direct zonlicht

Belangrijk: Bonte exemplaren (met veel kleuren) zoals de Dracaena Song of India, staan wél graag op een zonnige plaats. 

Verzorgingsproducten voor je Dracaena

Dracaena water geven 

Een Drakenbloedboom verbruikt weinig water. Pas als de grond volledig droog aanvoelt, moet je de plant water geven. In de zomer heeft je Dracaena ongeveer eens per 2-3 weken water nodig. In de winter kan de plant makkelijk 4-6 weken zonder water. 

Hoeveel water je Dracaena‘s exact nodig hebben, is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte van je plant en pot, de locatie in huis, het seizoen … de gouden tip blijft om je vinger in de aarde te steken en pas weer water te geven als hij droog aanvoelt. 

Geef bij twijfel je Drakenbloedboom beter te weinig dan te veel water. Ontstaan er bruine vlekken met gele randen aan je bladeren? Dan heeft je plant waarschijnlijk wortelrot. Geef dan onmiddellijk minder vaak en kleinere hoeveelheden water. 

In serieuze gevallen van wortelrot moet je de verrotte wortels wegknippen en de potgrond vervangen. Maar geen zorgen, de Dracaena kan wel tegen een stootje!

Drakenbloedboom voeding geven 

In de lente en zomer kan je je Dracaena een duwtje in de rug geven met voeding. We raden aan om te kiezen voor biologische kamerplantenvoeding. Geef je Drakenbloedboom geen voeding in de herfst en winter. Dan is de plant in rust.

 

Dracaena stekken 

Wil je jouw Dracaena vermeerderen? Deze kamerplant is heel makkelijk te topstekken. Snij een stekje af van ongeveer 10cm en plaats het in een glaasje water. Je doet dit best in de lente of zomer. 

Wanneer er genoeg wortels zijn aangemaakt, mag je de plant verpotten in luchtige grond

Dracaena snoeien 

Ook het snoeien van een Dracaena gaat heel vlot. Je kan, als je je Draceana breder wil maken, de top van de Dracaena afknippen. Op deze plaats zullen dan 2 nieuwe stammen starten.  Bruine bladeren kan je natuurlijk ook altijd wegknippen.

Drakenbloedboom verpotten 

Is je Dracaena te groot geworden voor je pot? Dan moet je hem verpotten naar een pot die minstens 20% groter is. Dat doe je best in de lente. Moesten er dan wortels beschadigd raken, hebben ze genoeg energie om deze te herstellen. 

Typische Dracaena problemen 

Dracaena’s die te veel water krijgen, kunnen gevoelig worden voor insecten. Het blad wordt zachter en de insecten kunnen er makkelijk sappen uit onttrekken. Controleer je planten regelmatig op insecten. Hoe sneller je het opmerkt, hoe makkelijker te bestrijden.

Probeer met water, een beetje zeep en olie om de insecten te verwijderen. Lukt dat niet? gebruik dan biologisch bestrijdingsmiddel.   

 

Is een Drakenbloedboom giftig voor huisdieren? 

De meeste  Drakenbloedbomen zijn licht giftig. Bij het snoeien van deze plant komt er een rood of wit hars vrij dat irriterend kan zijn voor de huid. Was je handen dus goed na het snoeien. 

Heeft jouw kind of huisdier een stukje van deze plant opgegeten? Neem bij twijfel contact op met je huisarts of dierenarts. 

Onze populairste kamerplanten!