• Over de Calathea

    De Calathea is afkomstig uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazonegebied. Wat deze tropische kamerplant extra bijzonder maakt? ’s Avonds gaan de bladeren van de Calathea dicht en toont hij de prachtige donkerpaarse of dieprode kleuren aan de onderkant van zijn bladeren. In de ochtend gaan ze weer open. Dit helpt de plant om vocht vast te houden en te voorkomen dat hij ’s nachts te veel water verliest door transpiratie. Als je goed luistert, kan je dat zelfs een ruisend geluid horen.

    Calathea assortiment
  • Kenmerken Calathea

    • Weinig dorst
    • Halfschaduw
    • Luchtzuiverend
    • Niet giftig voor huisdieren

Verzorging van de Calathea (Pauwenplant) 

Calathea water geven 

Je geeft je Calathea best regelmatig kleine hoeveelheden water. In de zomer zal dat gemiddeld 2 keer per week nodig zijn. In de winter mag je gerust wat minder water geven. Het is vooral belangrijk dat de plant in lichtvochtige grond staat. Er mag geen laag water onder de pot vormen. Hoeveel water je Calathea exact moet krijgen is afhankelijk van het seizoen, de grootte van je plant en pot en de locatie van de plant. 

Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt. Dat doe je door af en toe je vinger in de grond te steken en zo te voelen of de grond nog vochtig is. Begint de grond op te drogen? Geef je Calathea dan opnieuw water.

Merk je op een dag dat je plant slap begint te hangen of krullen de bladeren op? Dan heb je hem te weinig water gegeven. Als je er op tijd bij bent, kan je hem nog redden. Geef hem opnieuw wat water en de bladeren zullen weer mooi en sterk worden.

De Calathea is het vochtige oerwoud van Zuid-Amerika gewoon. De bladeren sproeien met water zal de gezondheid van je plant dus aanzienlijk verbeteren.

Verzorgingsproducten voor je Calathea

Licht en temperatuur 

Omdat de Calathea de schaduwrijke oerwouden van Zuid-Amerika gewoon is, plaats je hem thuis ook best op een plaats met veel schaduw. Idealiter op een standplaats met (half)schaduw en zeker geen direct zonlicht

Naast schaduw verlangt de Calathea ook naar een hoge luchtvochtigheid. Vermijd tocht en plaats je Calathea niet in de buurt van radiatoren. 

Overdag geniet je Calathea van een gemiddelde temperatuur van 17°C. s’ Nachts heeft je Calathea genoeg aan 14°C

Calathea voeding geven 

Maakt jouw Calathea in de zomer en lente nieuwe bladeren aan? Dat kost veel energie voor je plant. Extra voeding kan op dat moment dus zeker bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je plant. Voldoende voedingsstoffen zorgen er ook voor dat je bladeren hun stralende kleur behouden. 

Voor een Calathea raden we biologische potgrond en voeding aan

Calathea stekken 

Je kan je Calathea vermeerderen door hem te scheuren. Je kan dus gewoon een stuk afscheuren (met wortels) van je bestaande plant. Zorg er wel voor dat elke scheut minstens drie bladeren heeft. Na het scheuren plaats je je Calathea stekje best op een warme en schaduwrijke plek in biologische potgrond. Na verloop van tijd worden er wortels aangemaakt en verschijnen er nieuwe bladeren. 

Calathea’s stekken doe je best in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventueel beschadigde wortels te herstellen. 

Calathea snoeien 

Heeft jouw Calathea last van oude en lelijke blaadjes? Dan knip je die best laag bij de grond af. Zo verliest je plant geen overbodige energie en blijft hij zijn sierwaarde behouden.   

De Calathea wordt nooit echt groot. Snoeien om de plant klein te houden is dus absoluut niet nodig. 

Calathea verpotten

Als de pot van je Calathea te klein wordt, moet je hem verpotten. Als je de plastic pot niet meer kan induwen omdat er te veel wortels inzitten, moet je hem verpotten. Verpotten doe je bij voorkeur in de lente omdat de plant dan sneller herstelt van eventuele beschadigingen. 

Kies altijd voor een nieuwe pot die gemiddeld 20% groter is dan de vorige pot. Als je je Calathea niet verpot, is de kans aannemelijk dat er te weinig vocht opgeslagen kan worden in de aarde.. Hierdoor vergroot de kans op uitdroging

Typische Calathea-problemen 

Als de kachel aangaat in het najaar, kan je Calathea last krijgen van spint. Dat is een infectie van kleine witte mijten op je kamerplant. Dit vermijd je door voldoende te sproeien of een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken. 

Is een Calathea giftig? 

Nee, een Calathea is niet giftig en hierdoor veilig voor kinderen en huisdieren. 

Onze populairste kamerplanten!