Pannenkoekenplant verzorging - Dau

Pannenkoekenplant verzorging

In het kort

  • Water: doorsnee dorst
  • Licht: veel indirect licht
  • Staanplaats: overal in huis
  • Voeding: 1 keer per maand
  • Luchtzuiverend: ja
  • Giftig voor dieren: nee

Wetenschappelijke classificatie

  • Wetenschappelijke naam: Pilea Peperomioides
  • Genus: Pilea
  • Familie: Urticaceae
pannenkoekenplanten

Fun fact: Het wordt geloofd dat de Pannenkoekenplant geluk brengt!


De Pilea Peperomioides, ook wel gekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een super makkelijke kamerplant om in huis te hebben. Hij verdraagt vergeethoofden en zal niet snel van zijn tak maken! Als je de kamerplant toch optimaal wil verzorgen staat hij het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De Pilea krijgt verder het liefst iets vaker water zodat hij nooit volledig uitdroogt. Het leukste aan de Pannenkoekenplant is de manier waarop je hem kan stekken. Daarbij is de Pannenkoekplant ook nog eens luchtzuiverend!


De Pannenkoekenplant was vroeger helemaal niet zo gemakkelijk te verkrijgen als nu. Toen werd ze alleen in Scandinavië gekweekt. Nu is de plant enorm populair en, mede door het gemak waarmee hij vermeerderd kan worden, overal te verkrijgen. Origineel komt de plant uit China en kreeg daarom de Engelse bijnaam: ‘Chinese Money Plant’. Het tweede deel van die naam duidt op de vorm van de bladeren. Wij vergelijken het met pannenkoeken en de Engelse dus met geld! 


Pannenkoekenplant water geven

Hoeveel water heeft een Pannenkoekenplant nodig? Niet te veel en niet te weinig. Wij raden aan om de Pilea water te geven wanneer de bovenste 2 à 3 centimeters van de grond droog zijn. Dit kan je testen door je vinger tot de tweede knokkel in de grond te steken (of gebruik een watermeter). Is je vinger nat? Wacht dan nog even met water geven. Je hoeft een Pannenkoekenplant niet te besproeien met water.


Licht en omgeving voor de Pannenkoekenplant

Wat is de beste plaats voor een Pannenkoekplant? De Pilea Peperomioides krijgt graag véél indirect licht zonder al te veel direct zonlicht, daar krijgen de bladeren bruine randjes van. Vlakbij een raam op het Oosten of het Westen is dus perfect. Hou je plant vooral even in het oog de eerste dagen: worden de bladeren geel of komen er weinig nieuwe bladeren? Dan kan je beter even een andere plaats testen. De luchtvochtigheid maakt voor deze kamerplant niet echt uit dus je kan hem in elke kamer onderbrengen. De Pilea heeft tenslotte liever geen temperaturen onder de 14°C.

pannenkoekenplant

Pannenkoekenplant voeding geven

Hoe vaak moet je de Pannenkoekenplant voeding geven? De Pilea krijgt het liefst 1 keer per maand voeding. Wij raden echter biologische en natuurlijke voeding aan in korrelvorm. Korrels geven langzaam en heel langdurig voeding af, in tegenstelling tot vloeibare voeding, en moeten daarom maar 1 of 2 keer per jaar aan je plant worden toegevoegd.


Geef echter alleen voeding wanneer je ziet dat de plant aan het groeien is en dus nieuwe bladeren krijgt. Sommige planten stoppen met groeien en gaan in rust tijdens de herfst en/of winter en hebben dan geen voeding nodig.


Pannenkoekenplant verpotten

Hoe vaak moet je de Pannenkoekenplant verpotten? Je kan de Pilea Peperomioides best eens in de 2 jaar tijdens de lente verpotten. Dit is wel een algemene regel, hoe vaak je moet verpotten hangt af van hoe snel je plant groeit en dat hangt af van verschillende factoren. Wanneer moet een plant waarschijnlijk verpot worden?

  • Je plant heeft veel meer dorst dan normaal, de grond droogt sneller uit
  • De wortels groeien door de afwateringsgaatjes
  • De plant is gestopt met groeien in de zomer en lente zelfs wanneer er voldoende voeding wordt gegeven

Als je dit bovenstaande tekens opmerkt: til je plant even uit zijn pot en bekijk de wortels. Zitten ze allemaal samen in een dikke bal? Is er nog plaats voor de aarde? Best verpotten dan!


Welke pot is het beste voor een Pannenkoekenplant? Wij raden aan om de pannenkoekenplant in zijn plastieken potje met afwateringsgaatjes te houden en dat in een mooie sierpot te steken of een sierpot te zoeken met een afwateringsgat. Op die manier gaat hij minder kans hebben om met zijn wortels in het water staan en misschien te rotten. Je nieuwe plastieken onderpot of sierpot met afwatering kan best telkens 20% groter zijn dan de vorige wanneer je de plant verpot.


Pannenkoekplant onderhoud

Planten zijn levende wezens, af en toe een bruin of geel blad is dus volkomen normaal! De Pilea laat zijn bladeren vallen om een stam te krijgen. Als heel je Pannenkoekenplant geel is, is er wel een probleem. Geef je te veel water? Te weinig? Te veel licht? Te weinig?


Je moet de Pilea niet snoeien. Wordt je plant echter te hoog en smal dan mag je de top er gewoon afsnijden. Deze kan je dan in water wortels laten groeien (zoals je met een stekje doet) en opnieuw in de pot planten. Hierdoor wordt je Pannenkoekenplant voller! 


Je moet je Pilea ook niet besproeien met water. Je kan wel de bladeren afstoffen met een nat doekje. Hiermee ga je ongedierte tegen, kan de plant beter aan fotosynthese doen en ziet hij er mooier uit!

pannenkoekenplant 3

Pannenkoekenplant luchtzuivering

Is de Pannenkoekenplant luchtzuiverend? Ja! De Pilea Peperomioides is luchtzuiverend.


Pannenkoekenplant stekken

De Pannenkoekenplant stekken is heel gemakkelijk en interessant. Er zijn 3 manieren waarop je een Pilea kan stekken.

  • Met ‘baby-plantjes’
  • Met uitlopers
  • Met een stengel en blad

De Pilea ‘mama-plant’ krijgt ‘baby-plantjes’ die mee in de pot groeien. Je kan deze kindjes (in het Engels worden ze pups genoemd, hoe schattig) gewoon uit de pot halen met wortel en al en in een nieuwe pot planten. Hupsa: twee Pileas! 


Je kan ook uitlopers uit de pot halen. Die zien er een beetje uit als ‘baby’s’ maar hebben nog geen eigen wortels. Snij ze met een scherp mes of een tuinschaar van de mama-plant en zet ze in een glas water. Na enkele dagen beginnen de wortels te groeien. Als ze 2 à 3 cm lang zijn, kan je ze in een pot met aarde steken! Geef deze pot even wat meer water dan normaal (de kamerplant is namelijk gewend van in water te staan) en bouw stilaan weer af naar de normale hoeveelheid.


Tenslotte kan je de Pilea Peperomioides stekken door een stengel met blad af te snijden en dezelfde methode met water te gebruiken als hierboven. De kans dat de stengel wortels krijgt is alleen een pak kleiner dan de uitlopers. Maar alles is mogelijk!


Bloemen van de Pannenkoekenplant

Een Pannenkoekplant kan kleine witte, groene, roze of crèmekleurige bloemetjes krijgen. 


Pannenkoekenplant ziektes

De Pannenkoekplant is niet heel gevoelig voor ziektes. Hij kan wel eens last hebben van Meeldauw. Wij raden aan dit te bestrijden met biologische middelen. Net als gele bladeren, zijn nu en dan beestjes op je planten volkomen normaal. 


Pannenkoekenplant giftig

De Pilea Peperomioides is niet giftig voor katten, honden, vogels of welk ander huisdier dan ook.


Pannenkoekenplant kopen? Hier vind je het aanbod van Dau:

pilea minipilea normaal

Onze populairste kamerplanten!