• Over de Anthurium | Flamingoplant

    De Anthurium is een razend populaire kamerplant. Logisch, want deze plant is simpelweg prachtig! Van oorsprong komt deze kamerplant uit de tropische regenwouden van Colombia, Brazilië, Venezuela, Ecuador en Peru. 

    Anthurium | Flamingoplant assortiment
  • Kenmerken Anthurium | Flamingoplant

    • Middelmatige dorst
    • Veel indirect licht
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Anthurium

De ideale plaats in huis voor je flamingoplant 

Een Anthurium houdt van helder, indirect licht en een warme en vochtige omgeving. Een ideale plek voor een Anthurium is daarom een raam in het noorden, oosten of westen, waar de plant wel wat licht krijgt, maar niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Als de plant op een plek staat waar het te donker is, kan de bloei minder worden en de groene kleur minder intens. Zorg ervoor dat de plant niet op een tochtige plek staat, want daar kan de plant niet tegen. De bladeren van de plant kunnen dan gaan hangen. 

Anthurium voeding geven

Omdat de bloemen van de flamingoplant het hele jaar door bloeien, mag je de plant in de zomer én winter voeding geven. Vanaf het vroege voorjaar tot het einde van de zomer mag je de plant 1 keer per 2 weken bemesten met een halve dosering. In de herfst en winter is de plant minder actief en volstaat 1 keer per maand.

Verzorgingsproducten voor je Anthurium | Flamingoplant

Anthurium water geven 

Over het algemeen houdt de Anthurium van een vochtige, maar niet doorweekte grond. Laat de bovenste laag van de grond lichtjes opdrogen voor je hem opnieuw water geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot en de plant beschadigen. In de zomer heeft de Anthurium ongeveer 1 keer per week water nodig. In de winter zal de plant minder water vragen. 

Hoe vaak en hoeveel water je juist moet geven, is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte van de plant, de plaatsing van de plant… 

Controleer altijd met je vinger of de bovenste grond goed is opgedroogd. 

Geef je Anthurium niet zomaar kraanwater. Ze hebben een voorkeur voor zacht water op kamertemperatuur en zijn gevoelig voor mineralen en zouten in hard water. Gebruik bij voorkeur regenwater of laat je kraanwater eerst een dag staan.

Anthurium stekken 

Flamingoplanten kan je relatief makkelijk stekken.

  1. Zoek een gezonde en sterke moederplant uit met minimaal één gezonde stengel en blad.
  2. Snijd deze stengel af van de moederplant, met een scherp en schoon mes. Zorg ervoor dat de stengel minimaal één blad heeft en ongeveer 10-15 cm lang is.
  3. Plaats de stengel in een potje met vochtige stekgrond. Druk de grond voorzichtig aan en zorg ervoor dat de stek ongeveer 2/3de van de lengte van de stengel in de grond zit.
  4. Bedek het potje en de stek met plasticfolie om een vochtige omgeving te creëren en de stek te beschermen tegen te veel licht. Maak kleine gaatjes in de folie om te zorgen voor ventilatie.
  5. Plaats het potje op een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.
  6. Na ongeveer 4-6 weken zou de stek moeten wortelen. Je kan dit controleren door zachtjes aan de stengel te trekken. Als hij weerstand biedt, betekent dit dat er wortels groeien.
  7. Verwijder de plasticfolie en verpot de stek naar een grotere pot zodra de wortels goed zijn ontwikkeld.

Het kan enige tijd duren voordat de stek zich tot een volwassen plant ontwikkelt. Maar met de juiste zorg en aandacht kan de Anthurium uitgroeien tot een mooie, gezonde plant.

Anthurium verpotten 

Flamingoplanten kunnen snel uit hun pot groeien. Daarom verpot je ze best om de paar jaar, anders hebben de wortels te weinig ruimte om te groeien.

  1. Kies een nieuwe pot die minstens 2-3 cm groter is dan de huidige pot. Zorg ervoor dat de nieuwe pot drainagegaten heeft en geschikt is voor de grootte van de plant.
  2. Maak de nieuwe pot schoon en leg een laagje drainage- of hydrokorrels op de bodem.
  3. Maak voorzichtig de kluit van de plant los en haal de plant uit de oude pot.
  4. Schud voorzichtig de oude grond van de wortels af en inspecteer de wortels op ziektes of beschadigingen.
  5. Knip eventuele rotte of beschadigde wortels af met een schoon en scherp mes.
  6. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de ruimte rondom de wortels aan met verse potgrond. Druk de grond voorzichtig aan om luchtholtes te vermijden.
  7. Geef de plant water en laat het overtollige water via de drainagegaten weglopen.
  8. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Het is belangrijk om de plant enkele weken na het verpotten goed in de gaten te houden en te zorgen voor voldoende water en licht. Na het verpotten kan het zijn dat de plant zich even moet aanpassen en dat de groei tijdelijk vertraagt. Met de juiste verzorging zal de plant snel herstellen en doorgroeien.

Anthurium snoeien 

Het snoeien van een Anthurium is niet altijd nodig, maar het kan helpen om de plant gezond en mooi te houden. 

  • Verwijder oude en beschadigde bladeren zodat de plant zich kan focussen op het groeien van nieuwe en gezonde bladeren.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen. 
  • Flamingoplanten kunnen uitlopers vormen die uit de grond groeien en die de plant kunnen verzwakken. Het is beter om ze af te knippen zodat de plant zijn energie kan steken in de hoofdstengel. 

Belangrijk: knip de plant niet te kort om wortelrot te vermijden. 

Typische Anthurium problemen 

Is een flamingoplant giftig voor huisdieren? 

Ja, Anthuriums zijn giftig voor mensen en huisdieren. De plant bevat calciumoxalaat-kristallen, die bij inname irritatie en pijn kunnen veroorzaken in de mond, keel en het spijsverteringsstelsel. Bij ernstige inname kan het leiden tot ademhalingsproblemen en zwelling van de keel. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken bij contact met de huid.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren en verzorgen van een Anthurium en ervoor te zorgen dat het buiten bereik van kinderen en huisdieren wordt gehouden. Mocht er toch inname hebben plaatsgevonden, dan is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met een arts of dierenarts en het etiket van de plant mee te nemen voor een snellere diagnose en behandeling.

Onze populairste kamerplanten!