Monstera: verzorging en tips - Dau

Monstera: verzorging en tips

Op zoek naar een plant die zowel exotisch als makkelijk te verzorgen is? Zoek dan niet verder dan de Monstera. De bekendste soort, de Monstera Deliciosa, wordt ook wel Gatenplant genoemd door zijn geperforeerd gebladerte. Deze opvallende tropische plant heeft verrassend weinig verzorging nodig, waardoor het een geweldige keuze is voor drukke plantenliefhebbers.

Verzorging van de Monstera (Gatenplant)

Water

monstera stekjes op tafel onder een luster

Hoewel de Gatenplant weinig verzorging nodig heeft, moet je Monstera's ongeveer een keer per week water geven of wanneer hij ongeveer voor 50% droog is. Geef de plant water totdat het er door de drainagegaten weer uitkomt. Zorg ervoor dat je al het water dat zich in de schotel onder de pot verzamelt, weggiet zodat de Gatenplant niet met zijn wortels in het water blijft staan.

Naast af en toe een slok, maakt ook het besproeien van de Monstera deel uit van de verzorging. Waarom?

  • Om de luchtvochtigheid rond de Gatenplant te verhogen (daar houden tropische planten van).

  • Om stof van de plant te verwijderen (zo gaat de fotosynthese vlotter).

Licht en temperatuur

Monstera's staan graag in helder, indirect licht tot halve schaduw. Direct zonlicht kan de plant verbranden. Als de plant dan weer niet genoeg krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Monstera's staan het liefst lekker warm op een plek die niet kouder wordt dan 15 graden.

Verpotten

Monstera's moeten om de 2 jaar worden verpot, of wanneer de wortels niet voldoende plaats meer hebben (knijp eens in je pot, is er bijna geen beweging meer mogelijk? Dan heeft de plant te weinig ruimte). Kies een nieuwe plantenpot met drainagegaten die ongeveer 2 cm breder is dan de huidige en gebruik goed doorlatende potgrond. Al bij al houden Monstera's ervan om stevig in de pot te zitten, dus maak je geen zorgen als je het verpotten eens overslaat.

Voeding

Kunstmest is een belangrijk onderdeel van de verzorging van jouw Gatenplant. Monstera's moeten tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) ongeveer één keer per maand voeding krijgen. Het zijn geen grote eters dus volg de aanwijzingen op de verpakking en overdrijf niet. Te veel kunstmest kan wortel en blad van de Monstera plant verbranden. Wij raden aan om biologische kamerplantenvoeding te gebruiken.

Snoeien en opbinden

jonge monstera in de zon in witte potMonstera's kunnen worden gesnoeid om ze er netjes uit te laten zien of om ze aan te moedigen in een bepaalde richting te groeien. Monstera's zijn ook klimmers dus ze zullen graag langs een steun opgroeien, bijvoorbeeld latwerk of een mospaal. Als je je Gatenplant snoeit, zorg er dan voor dat je een schone, scherpe schaar gebruikt. Zorgt ervoor dat je onder een knoop snijdt, dan kan je de stek gebruiken om de plant te vermeerderen en nieuwe kamerplanten te kweken!

Stekken

De Monstera kan gemakkelijk gestekt worden door gewoon een stuk stengel van de plant (liefst met blad) te knippen net onder een bladknoop. Steek het stekje in vochtige grond of aarde en na enkele weken zal de stek mooi wortelen!

 

Typische Monstera-problemen

Geen gaten in de bladeren van Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa staat ​​bekend om haar geperforeerde, groene bladeren maar soms vind je een blad zonder gaten. Dit is meestal niets om je zorgen over te maken: vaak produceren ze zo'n blad wanneer ze even worden blootgesteld aan stress of wanneer de planten nog jong zijn. Als de kamerplant verder gezond is en de verzorging goed zit, hoef je je geen zorgen te maken over een of twee bladeren zonder gaten.

Als je alleen dit soort bladeren ziet, probeer dan de Monstera naar een meer schaduwrijke plek te verplaatsen (dat vinden ze leuk) of kijk of je nog iets kunt veranderen aan de conditie of verzorging van je plant.

Ziektes

monstera op houten tafel naast stoel in witte potDe Gatenplant is over het algemeen vrij resistent tegen ziekten maar er zijn enkele problemen die kunnen optreden. Schimmelziekten zoals wortelrot komen het vaakst voor en worden meestal veroorzaakt door te veel water. Knip de wortels die rot zijn weg (ze zien er slijmerig en bruin uit) en verpot de kamerplant in een verse, goed doorlatende potgrond. Geef de Gatenplant dan pas terug een slok als de grond droog aanvoelt.

Gekrulde bladeren

Als je merkt dat de bladeren van je Monstera beginnen te krullen, kan dit twee redenen hebben:

  • Te veel direct zonlicht: monstera's geven de voorkeur aan helder, indirect licht tot halfschaduw dus probeer de plant te verplaatsen naar een plek in huis met minder directe zonnestralen.

  • Te weinig luchtvochtigheid: het kan zijn dat je de luchtvochtigheid rond de Monstera moet verhogen. Probeer de Monstera vaker te besproeien of verplaats de plant naar een vochtigere ruimte zoals een keuken, slaapkamer of badkamer.

Verkleurde bladeren

Een Monstera die half geel is, wordt meestal veroorzaakt door fouten in de verzorging:

  • Te veel voeding: Monstera's zijn geen zware eters, dus volg de aanwijzingen op de verpakking en overdrijf niet.

  • Te veel water: wanneer de Monstera te veel water krijgt of te lang in het nat staat.

Giftig voor huisdieren?

De monstera is giftig voor katten en honden. Als je huisdier een deel van de plant opeet, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

 

Onze populairste kamerplanten!