• Over de Alocasia

    Van oorsprong komt de Alocasia uit de tropen van Azië, voornamelijk India. In hun natuurlijke habitat worden de bladeren van de Alocasia tot wel anderhalve meter groot. Ze worden dan ook gebruikt door dieren als beschutting. 

    Alocasia assortiment
  • Kenmerken Alocasia

    • Middelmatige dorst
    • Veel indirect licht
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Alocasia 

De ideale plaats in huis voor je Alocasia

Je zet je Alocasia best op een heel lichte plek, maar nooit in direct zonlicht. Als ze te ver van een raam afstaan, zullen ze het zonlicht proberen bereiken. Hierdoor worden de stengels te lang en kunnen ze gaan hangen of zelfs breken. Van nature groeit de Alocasia naar het licht toe, draai de plant met regelmaat een kwartslag zodat hij in elke richting groeit. 

Zet je Alocasia voor een raam op het Westen. Zorg voor veel licht, maar geen direct zonlicht. Wil je hem toch voor een raam op het zuiden zetten? Zet hem dan minstens twee meter ver van het raam. 

Het zonlicht is van enorm groot belang. Deze kamerplant is constant in ontwikkeling en stoot dan ook regelmatig een blad af. Voldoende licht is de enige manier om ervoor te zorgen dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. 

Overdag wenst de plant een minimale temperatuur van 18°C en ’s nachts van 12°C

Verzorgingsproducten voor je Alocasia

Alocasia water geven 

De stengels van een Alocasia bevatten veel water. Als ze te weinig water krijgen, gaan de stengels slap hangen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de grond van je Alocasia Olifantsoor altijd lichtvochtig is. In de winter verbruikt de plant minder water, maar laat hem zeker niet helemaal uitdrogen. 

Geef je Alocasia beetje bij beetje water om wortelrot te voorkomen. Dat herken je aan geelbruineranden aan de bladeren. Bij oudere bladeren is dit normaal, de Alocasia stoot ze af om plaats te maken voor nieuwe. 

De exacte hoeveelheid water hangt af van de luchtvochtigheid, het licht en de grootte van je plant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt en controleer hoe snel de grond opdroogt. Vanaf de bovenste laag van de aarde droog is, moet je hem water geven. 

Alocasia’s zijn een vochtig klimaat gewoon. Ze regelmatig sproeien zal de gezondheid van je plant aanzienlijk bevorderen. 

Alocasia voeding geven 

Een Alocasia is constant in ontwikkeling en heeft daardoor veel voedingsstoffen nodig. Geef je Olifantsoor regelmatig kamerplanten voeding om zijn groeiproces te ondersteunen. 

Stopt je plant met groeien (vaak in de winter)? Geef de plant dan even geen voeding meer, dit kan je plant beschadigen. 

Alocasia stekken 

Een Alocasia kan je stekken door de kleine plantjes die tevoorschijn komen van de moederplant weg te snijden. Dit je best pas als ze een aantal blaadjes hebben. 

Je Alocasia stek je best in de lente, dan heeft het stekje genoeg energie om nieuwe wortels te ontwikkelen. Zet je stekjes op een lichte locatie, maar niet in het zuiden. Een plastic zak, plastic doosje of terrarium zetten kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. 

Alocasia snoeien 

De onderste bladeren van een Alocasia durven hun schoonheid te verliezen. Snij ze enkele centimeters van de basis af. Zo kan de plant zijn energie gebruiken voor nieuwe bladeren. 

Alocasia verpotten

Alocasia’s moeten regelmatig verpot worden om het groeiproces te ondersteunen. Verpotten zorgt namelijk voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Het is vooral belangrijk dat er voldoende aarde aanwezig is om vocht op te nemen. 

Gebruik altijd een pot die 20% groter is dan de oude pot. 

Typische Alocasia-problemen 

Een Alocasia is gevoelig aan spint door te droge lucht. De plant regelmatig sproeien kan dit vermijden. Als je spint waarneemt, verwijder het dan zo snel mogelijk met een vochtige doek en behandel de plant met biologische ongediertebestrijding. Probeer het probleem eerst op te lessen met wat water, zeep en een lekje olie op een doek. 

Is een Alocasia giftig voor huisdieren? 

Alle delen van de Alocasia zijn giftig. Het is zelfs aangeraden om tijdens het verpotten handschoenen te dragen voor de sappen die vrijkomen als je de stelen knipt. 

Onze populairste kamerplanten!