• Over de Philodendron

    De meeste Philodendrons zijn afkomstig uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn dus het gelukkigste op schaduwrijke plaatsen, al genieten ze soms ook van meer indirect licht. Deze matig luchtzuiverende plant vind je overal terug: in woonkamers en slaapkamers, maar ook in kantoren.

     

    De ideale plaats in huis voor je Philodendron

    Een Philodendron zet je best op een plek met minder zonlicht, in de (half)schaduw. Direct zonlicht moet je vermijden, zeker het felle zonlicht in de middaguren. Je Philodendron mag per dag maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangen.

    Philodendron assortiment
  • Kenmerken Philodendron

    • Weinig dorst
    • Halfschaduw
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Philodendron

Philodendron water geven

Een Philodendron verbruikt niet veel water. Ze zijn heel gevoelig aan te veel water, wees dus zuinig als je je Philodendron water geeft. Geef pas water bij als de grond begint op te drogen. In de winter mag de grond zelfs een week droog aanvoelen.

Je geeft je Philodendron beter te weinig water dan te veel. Hij zal het niet erg vinden als je hem vergeet. De grond moet bijna volledig uitdrogen voor je hem opnieuw water geeft.

Tip: hoe dikker het blad van de Philo, hoe minder vaak je water moet geven.

Een Philo scandens (bv brasil), white princess of de imperial red krijgen dus weinig water. De uniekere Philo's (pastazanum, rugosum, billietiae, ...) hebben graag wat meer water (vochtige grond mag hier wel).

De staanplaats en de grootte van je Philodendron hebben een grote invloed op de hoeveelheid water. Begin met kleine hoeveelheden water. Is de grond na 4 dagen nog steeds nat? Geef dan minder vaak water en laat hem nadien uitlekken.

De klimmende Philodendron geniet naast een gietbeurt, ook van een sproeibeurt. Sproei de bladeren 1x per week om de vitaliteit van je plant te bevorderen. Door te sproeien worden stof en eventueel beginnend ongedierte verwijderd. Dit is zeker geen must bij de gemakkelijker Philo’s.

Verzorgingsproducten voor je Philodendron

Philodendron voeding geven

Tijdens de lente en de zomer groeit de Philodendron en heeft hij extra voeding nodig. In de herfst- en wintermaanden is de plant in rust. Dan mag je hem absoluut geen voeding geven.

Je geeft je Philodendron best biologische kamerplantvoeding wanneer je ziet dat hij in groei is en dus nieuwe bladeren aanmaakt.

Philodendron stekken

In het voorjaar heeft je Philodendron de meeste energie. Dat is dan ook het ideale moment om de plant te stekken omdat de kans op succes dan heel groot is. Als je plant een knooppunt (node) heeft, knip je de stek best een paar centimeter onder de node af. Heb je heel lange stengels? Dan kan je ze in verschillende stukjes knippen (telkens met 1 of 2 nodes) en een hele nieuwe plant maken. Elk stukje wordt een nieuwe stengel

Bij een Philodendron zonder luchtwortel knip je de gewenste lengte met node af. Zorg er wel voor dat er veel blad aan de stengel zit. Zo vergroot je de kans op een succesvol stekje.

Zet de stekjes in een glaasje water of verse potgrond en zet ze net als je Philodendron op een plek met veel schaduw en beperkt zonlicht.

Philodendron snoeien

Klimmende Philodendrons worden mooi in vorm gehouden met een mosstok of gaasrek. De plant zal zich met zijn luchtwortels vastbinden. Je kan ze ook laten hangen. Dan wordt je Philodendron een hangplant.

Te lange uitlopers mag je gewoon afknippen met een schaar.

Philodendron verpotten

Net als bij het stekken, verpot je de Philodendron best in het voorjaar. Kies voor een pot die minstens 20% groter is dan de oorspronkelijke pot. Je gebruikt hiervoor biologische potgrond.

Typische Philodendron-problemen

Een Philodendron heeft niet veel last van ongedierte omdat de plant vaak dikke bladeren heeft. Krijgt je plant toch last van ongedierte? Verwijder het dan zo snel mogelijk met een vochtige doek en behandel de plant met biologische ongediertebestrijding. Probeer eerst gewoon met wat water, zeep en een lekje olie op een doek het probleem op de lossen.

Wat wel voorkomt bij een Philodendron zijn verkleurde bladeren. Vaak zijn dit oudere bladeren die worden afgestoten om plaats te maken voor nieuwe. Dit is dus volkomen normaal. Je mag ze wegknippen of je kan wachten tot ze afvallen.

Heeft jouw Philodendron last van bruine of gele bladranden? Dan geef je hem waarschijnlijk te veel water.

Is een Philodendron giftig voor huisdieren?

Ja, een Philodendron is giftig voor huisdieren. Heeft jouw kat of hond een stukje opgegeten? Dan contacteer je best je dierenarts.

Kamerplanten | Kleine kamerplanten | Middelgrote kamerplanten | Grote kamerplanten | Slaapkamerplanten | Badkamerplanten | Kamerplanten voor keuken 

Onze populairste kamerplanten!