• Over de Begonia

    De ideale plek in huis voor je Begonia 

    Bladbegonia’s gedijen het beste op een plek met helder, indirect licht. Ze hebben licht nodig om goed te groeien, maar direct zonlicht verbrand de bladeren. Zet de plant daarom in de buurt van een raam op het oosten, westen, of noorden. Wil je hem toch voor een raam op het zuiden plaatsen? Voorzie dan een lichte gordijn of een zonnescherm om de plant te beschermen. 

     

    Begonia assortiment
  • Kenmerken Begonia

    • Veel dorst
    • Veel indirect licht
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Het beste licht voor je Begonia 

Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de precieze lichtvereisten afhankelijk zijn van het type Begonia dat je hebt. Sommige variëteiten hebben iets meer licht nodig dan andere. Observeer de reactie van de plant bij twijfel. Worden de bladeren geel? Dat krijgt hij te veel direct zonlicht. Als de plant lang en dun wordt, krijgt hij te weinig licht. 

Bladbegonia water geven 

De Begonia heeft veel water nodig. Hoeveel water je juist moet geven, hangt af van: de plaats waar je plant staat, hoeveel licht er op die plaats valt, hoe vochtig de lucht is rond de plant, hoe groot de plant is en in welke soort pot de plant staat. Daarom is het best altijd even te checken met je vinger.

Planten die grote dorst hebben mogen maar enkele centimeters uitdrogen. Voel met je vinger of de aarde aan het oppervlak nog nat is, dan kan je best nog even wachten met gieten. Vanaf de eerste 10-20% van de bovenste aarde droog is, is het tijd voor een slok!

Verzorgingsproducten voor je Begonia

Begonia voeding geven 

Voed de Bladbegonia best alleen wanneer je ziet dat deze in actieve groei is. Dit is het geval wanneer er nieuwe, jonge bladeren tevoorschijn blijven komen. Meestal gebeurt dit in de warmere maanden van het jaar, maar bij sommige planten, afhankelijk van hun situatie, kan dit het hele jaar door zijn.

Bij actieve groei mag je de Begonia om de 2 weken voeding geven. Wij raden biologische en natuurlijke voeding aan in korrelvorm. Korrels geven langzaam en heel langdurig voeding af, in tegenstelling tot vloeibare voeding, en moeten daarom maar 1 of 2 keer per jaar aan je plant worden toegevoegd.

Bladbegonia stekken 

Een Begonia is eenvoudig te stekken en zelfs te kruisen. Hierdoor bestaan er ontelbaar veel soorten Begonia’s. Veel soorten vermeerder je door een blad met een steeltje in de grond te steken. Dit doe je in een vochtige omgeving zodat het blad snel genoeg wortels aanmaakt om vocht op te nemen. 

 

Begonia verpotten 

Je verpot je Bladbegonia best in het voorjaar. Dan is de plant in ontwikkeling en groeien de wortels sneller. Gebruik voor het verpotten een pot die minstens 20% groter is dan de vorige. Zo hebben de wortels genoeg plaats om zich verder te ontwikkelen. 

Typische Begonia problemen 

Is een Begonia giftig? 

Ja, veel soorten Bladbegonia's zijn giftig voor mensen en huisdieren. De plant bevat giftige stoffen, zoals oxalaten, die bij inname irritatie veroorzaken in het spijsverteringsstelsel. Neem voorzorgsmaatregelen en houdt de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren. 

Onze populairste kamerplanten!