Voeg een vleugje groen toe: ideeën en tips voor hangplanten in huis - Dau

Voeg een vleugje groen toe: ideeën en tips voor hangplanten in huis

Op zoek naar een manier om een ​​vleugje groen toe te voegen aan je interieur? Waarom probeer je geen hangplant? Ze zien er niet alleen mooi uit, ze bieden ook veel gezondheidsvoordelen. In deze blogpost bespreken we enkele van de beste planten om binnen op te hangen en geven we je enkele ideeën over hoe je ze kunt ophangen. Ook geven we tips voor het verzorgen van je hangplant binnenshuis. Dus of je nu een beginner bent of een ervaren plant parent, lees verder voor meer nuttige informatie!

vrouw staat bij raam en kijkt naar buiten met hangplanten rond zich

1. Luchtzuiverende hangplanten

Een van de mooie dingen aan hangplanten is dat ze de lucht in je kamer kunnen zuiveren. Bepaalde planten, zoals Graslelies, Scindapsus en Epipremnums, staan ​​bekend om hun vermogen om gifstoffen uit de lucht te verwijderen. Dit is vooral handig als je in een stedelijk gebied woont waar luchtvervuiling een probleem is. Kamerplanten helpen ook om de lucht te bevochtigen, wat gunstig kan zijn voor je huid en de gezondheid van je luchtwegen.

2. De beste hangplanten voor binnen

Als je een nieuwe plant parent bent, vraag je je misschien af ​​wat voor soort planten de beste zijn om binnen op te hangen. Enkele van de meest populaire opties zijn:

Al deze hangplanten hebben weinig verzorging nodig en doen het goed op verschillende plaatsen in huis.

3. De juiste plantenpot kiezen voor je hangplant

Als het gaat om het ophangen van je planten, heb je een paar opties. Je kunt je plantenpot in een plantenhanger of macramé plantenhouder zetten, of je kunt creatief aan de slag gaan en je eigen DIY versie maken. Als je voor dat laatste kiest, zijn er veel tutorials online die je kunnen laten zien hoe je zelf een plantenhanger kunt maken. Zorg er wel altijd voor dat je een lichte plantenpot kiest met drainagegaten. Je kan je plant natuurlijk ook gewoon op een schap zetten (minder avontuurlijk but why change a winner).

rieten hangstoel met hangplanten errond

4. Je plant ophangen

Zodra je je hangplant en hanger/plantenpot hebt, is het tijd om na te denken over waar je ze wilt ophangen. Een zonnig raam is een goed idee en ziet er altijd mooi uit, maar zorg ervoor dat de plant niet al te veel directe zon krijgt, dit de plant kan verschroeien. Best geen raam op het zuiden dus. Zorg er ook voor dat de locatie niet te warm of te koud is (vooral als je ze voor een raam hangt).

Een andere mogelijkheid is om je hangplant met een haak aan het plafond te hangen. Dit is trouwens ook een goede manier om ruimte te besparen als je een beperkt vloeroppervlak in je kamer hebt.

5. Je hangplant water geven

Geef de plant regelmatig water, maar overdrijf niet. De meeste kamerplanten, zoals bijvoorbeeld de Scindapsus pictus of de Klimop, staan ​​het liefst aan de drogere kant, dus laat de bovenste twee centimeter aarde uitdrogen voordat je weer water geeft. Ook heeft een hangplant op een zonnigere plek vaker een slok nodig dan een op een meer schaduwrijke plek. Controleer als je twijfelt de grond om te zien of hij droog is.

6. Voeding voor je hangplant

Geef je hangplanten tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee weken biologische kamerplantenvoeding (best korrels die je onder de potgrond mengt). Tijdens de herfst en winter geef je je plant best maar één keer per maand voeding, of helemaal niet, als de plant stopt met groeien.

vrouw met zwarte haren zorgt voor hangplanten voor witte muur

7. Je hangplant snoeien

Naarmate je plant groeit, moet je hem snoeien om hem er op zijn best uit te laten zien. Gebruik bij het snoeien altijd een schone, scherpe schaar. Je kan dode of stervende bladeren en lange kale stengels wegknippen.

Voor sommige hangplanten, zoals de Philodendron of de Monstera minima, kan je de grote afgeknipte delen in wat water steken en van je stekje een nieuwe kamerplant maken of ze terug in je originele pot zetten voor een vollere plant.

8. Veelvoorkomende problemen bij hangplanten voor binnen

Hoewel hangplantjes voor binnen relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er een paar veelvoorkomende problemen die je kan tegenkomen.

  • Kale stengels: Wanneer je plant lange stelen met minder groene bladeren krijgt wordt dat vaak veroorzaakt door onvoldoende licht. Het is dus gemakkelijk op te lossen door je plant naar een zonnigere plek te verplaatsen.

  • Gele bladeren: Dit is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder te veel of te weinig water, onvoldoende licht of een gebrek aan voedingsstoffen. Als je merkt dat een blad van je plant geel worden, probeer dan je verzorgingsroutine aan te passen en kijk of dat iets verandert.

  • Bruine bladeren: Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel direct zonlicht of hitte. Verplaats de plant naar een koelere, plek met meer schaduw en kijk of dat helpt.

  • Verwelkte bladeren: Dit wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan water. Geef je plant een goede slok en kijk of hij er beter uitziet.

 

9. Problemen met je hangplant binnenshuis voorkomen

De beste manier om problemen met je kamerplanten te voorkomen, is door proactief te zijn met hun zorg. Dat betekent dat je ze de juiste hoeveelheid water, licht en voedingsstoffen moet geven en dat ze niet te warm of te koud komen te staan.

Controleer je hangplanten ook regelmatig op ziektes en plagen en neem direct actie als je iets verdachts ziet. Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je je hangplant jarenlang gezond en gelukkig houden.

 

vrouw staat in kamer vol hangplanten

10. Conclusie

Het verzorgen van je hangplanten voor binnen is relatief eenvoudig en kost maar een klein beetje tijd en moeite. Door bovenstaande tips op te volgen, kan je jarenlang genieten van mooie, gezonde planten.

Dus waar wacht je op? Haal wat hangplanten in huis! Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem. Bekijk onze selectie mooie hangplanten en maak je klaar om je ruimte te transformeren. En als je dat doet, kom dan zeker terug en vertel ons er alles over. We horen graag van onze tevreden klanten!

 

 

Onze populairste kamerplanten!