• Over de Epipremnum

  De ideale plaats in huis voor je Epipremnum

  De Epipremnum is een zeer flexibele plant als het gaat om lichtomstandigheden en kan gedijen op verschillende plekken in huis. Over het algemeen verkiest de Epipremnum een plek met helder, indirectlicht. Maar ook in de schaduw doet deze kamerplant het prima. 

  Als je de plant op een plek met helderder licht zet, zal hij wel sneller groeien en een vollere uitstraling hebben. Vermijd direct zonlicht, vooral in de middaguren, omdat dit de bladeren kan verbranden.

  Epipremnum assortiment
 • Kenmerken Epipremnum

  • Weinig dorst
  • Veel indirect licht
  • Luchtzuiverend
  • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Epipremnum

Epipremnum water geven 

Drakenklimop houdt niet van te veel water. Geef de plant af en toe een kleine hoeveelheid water. De plant mag bijna volledig uitdrogen voor je hem weer water geeft. Twijfel je? Geef dan geen water. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot en je plant beschadigen.

De frequentie van water geven hangt af van verschillende factoren: de grootte van de pot, de grootte van de plant, omgevingsomstandigheden … 

Tip: gebruik een pot met drainagenetten zodat je Epipremnum kan uitlekken. 

Verzorgingsproducten voor je Epipremnum

Drakenklimop voeding geven

Epipremnum is een plant die niet veel voeding nodig heeft, maar het kan nuttig zijn om hem af en toe te voeden om de groei en gezondheid te bevorderen.

Als je besluit om je Epipremnum te voeden, kun je het beste een biologische kamerplantenvoeding gebruiken en dit 1 a 2 keer per jaar. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding en meng het met water voordat je het aan de plant geeft.

Als je merkt dat de plant langzamer groeit dan normaal, kan het een teken zijn dat hij wat extra voeding nodig heeft. Wees voorzichtig om de plant niet te overvoeden, want dit kan schadelijk zijn voor de wortels en de plant beschadigen. Geef geen voeding als de plant gestrest is, zoals bijvoorbeeld wanneer hij net verpot is of wanneer de omgevingsomstandigheden veranderen.

Over het algemeen kan de Epipremnum goed overleven zonder voeding, zolang hij voldoende licht en water krijgt en in goede omstandigheden wordt gehouden.

Epipremnum stekken 

De Epipremnum is relatief gemakkelijk te stekken.

 1. Snijd een stengel af van de ouderplant. Knip de bladeren rond de knoop weg.
 2. Vul een pot met vochtige potgrond en maak een gat in het midden. Je mag de stek ook in water zetten, zo zie je de wortels groeien. 
 3. Plaats de stek in het gat en bedek het met aarde. Zorg ervoor dat er enkele blaadjes bovenuit steken. 
 4. Plaats de pot op een warme, lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.
 5. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Het kan enkele weken duren voordat de stek wortels begint te ontwikkelen.
 6. Als de stek wortels heeft ontwikkeld en nieuwe groei laat zien, kan hij worden verpot in een grotere pot of worden overgeplant naar zijn definitieve locatie.

Drakenklimop snoeien 

Het snoeien van een Epipremnum is een belangrijke stap om de plant gezond en aantrekkelijk te houden. Het helpt om de groei te stimuleren en de plant in toom te houden, zodat hij niet te groot wordt. 

 1. Zoek de delen van de plant die je wilt snoeien. Je kunt ervoor kiezen om de stengels, bladeren of luchtwortels te snoeien.
 2. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om de gewenste delen van de plant te snoeien. 
 3. Als je een deel van de plant verwijdert, zorg er dan voor dat je een schone doorsnede hebt. Dit helpt om de kans op infecties te verminderen.
 4. Zorg ervoor dat je niet te veel van de plant snoeit. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden te snoeien dan grote hoeveelheden in één keer.

Het is niet verplicht om je Epipremnum te snoeien. Bij Dau snoeien we enkel om bruine bladeren te verwijderen. 

Epipremnum verpotten 

Epipremnums hebben weinig behoefte aan verpotten. Ze groeien niet snel en staan niet graag in grote potten. Je moet je Epipremnum pas verpotten als de huidige pot volledig gevuld is met wortel en er weinig tot geen grond overblijft. 

Typische Epipremnum problemen 

Is een Epipremnum giftig voor huisdieren? 

Ja, de Epipremnum is giftig voor mensen en huisdieren. Het sap van de plant bevat kristallen die oxalaatkristallen worden genoemd en deze kunnen irritatie en pijn veroorzaken als het in contact komt met de huid of de mond. In ernstige gevallen kan het leiden tot zwelling en ademhalingsproblemen.

Daarom is het belangrijk om bij het snoeien of verpotten van de plant handschoenen te dragen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen. Zet de plant op een veilige plaats waar hij niet kan worden omgestoten of waar hij niet wordt aangevreten door huisdieren. Als je denkt dat je Epipremnum is ingeslikt of in contact is gekomen met de huid, neem dan onmiddellijk contact op met een medisch specialist of dierenarts.

Onze populairste kamerplanten!